- Írások - Nő a szegénység Magyarországon

Nő a szegénység Magyarországon

Jegyzetek

2012.11.10. - 09:03

A magyar népesség jelentős hányada úgy érzi, rosszul él. A szegénység mérésével foglalkozó statisztikák lakosság 22 százaléka súlyos anyagi nélkülözést élt meg. Egyre többen szorulnak a hajléktalan ellátásra is amit jól mutat, hogy kazincbarcikai ellátó rendszer is bővített kapacsatással üzemel.

ossza meg másokkal:
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Küldje el e-mailben

Nő a szegénység MagyarországonEurostat idén februárban közzétett adatai szerint a 4. helyen álltunk az Európai Unió országainak anyagi szegénység szerinti rangsorában, előttünk csak Lettország, Románia és az EU legszegényebb államának számító Bulgária foglalt helyet.

A statisztikai adatok alakulása, összefügg az ország gazdasági helyzetével, az egy főre jutó GDP vagy a gazdaságok versenyképessége szerint elfoglalt helyezések erősen korrelálnak a szegénységi arányokkal.

A magyarországi 22 százalékos arány magas, nemcsak hétköznapi, emberi értelemben, hanem közgazdasági, szakmai nézőpontból is. Mintha e tekintetben is kiiratkoztunk volna Közép-Európából, hiszen a velünk lényegében azonos gazdasági fejlettségű Lengyelországban „csupán” a népesség 14 százaléka szembesül a hétköznapokon komoly anyagi nélkülözéssel. A sokat bírált Szlovákiában ennél is kisebb a súlyos anyagi szegénységben élők hányada, Csehország mutatója pedig közelíti a nyugat-európai átlagot.

A szegények aránya erősen függ attól, hogy adott fejlettségi szinten mekkora a foglalkoztatás. Márpedig az alacsony foglalkoztatottság a magyar gazdaságfejlődés egyik alapvető problémája. Ezek után nem kell meglepődnünk a magas számokon. Ebben a sokat szidott szociálpolitikai rendszerünknek is lehet szerepe – legalábbis a kialakult jövedelmi egyenlőtlenségeket európai összevetésben eddig viszonylag jó hatékonysággal csillapították a magyar szociálpolitikai beavatkozások.

A magyar gazdasági szereplők ugyanis ma extrém mértékben bizalmatlanok, bizonytalanok. A lakosság fogyasztása, a vállalkozások beruházási aktivitása és ezekkel összefüggésben a pénzintézetek hitelezési tevékenysége jelenleg rendkívül visszafogott, ráadásul a pesszimista várakozások is a fellendülés gátját képezik. A negatív bizalmi környezetben a kényszerű béremelések is könnyen visszafelé sülnek el, az elvárt béremelést ismét csak a foglalkoztatás csökkentése árán tudják kigazdálkodni a hazai vállalatok.

Az munkahellyel rendelkezők jelentős része, is csak éppenséggel kijön a fizetéséből, vagy lassan eladósodnak. A munkahely elvesztése pedig (új munkahelyek híján) kilátástalanságba viszi a családokat, aminek a vége a lakás, otthon elvesztése is lehet. A folyamatot felgyorsítja az egyre emelkedő rezsiköltségek is.

A közelgő tél és a hideg már most jelentkezik a hajléktalan ellátásban. Kazincbarcikán mind a nappali melegedő mind pedig az éjjeli menedékhely maximális kihasználtságon működik. Évről évre többen veszik igénybe, már most több mint százan látogatják az intézményt.

A hajléktalanellátásban a pénzszűke okozza a legnagyobb gondot, mivel a krízisidőszak finanszírozására vonatkozó pályázatok még nem kerültek kiírásra. Az anyagi nehézségek ellenére felkészültek a krízisidőszakra, igyekeznek mindenkit bevinni, akit viszont nem tudnak, azt folyamatosan figyelemmel tartják. - nyilatkozta a kazincbarcikai intézmény vezetője.

A szegénységből kivezető út csak lassú és többlépcsős folyamat lehet. Először meg kell törnünk a negatív várakozásokat, le kell dolgoznunk az EU-ban és ezen belül a közép-európai térségben kiugró bizalmatlansági felárunkat, nemcsak a nemzetközi pénzpiacok, de a hazai gazdasági szereplők felé is. Ha ezt elérjük, akkor majd vélhetően nálunk is jobban működik az Európa-szerte alapvetően érvényes összefüggés a bérek és a termelékenység között. Ekkor adott bérszint mellett lényegesen magasabb foglalkoztatás érhető el, ami végre elvezethet a súlyosan nélkülöző szegények arányának csökkenéséhez is.

Kinek jó a boltok vasárnapi zárva tartása?
Kinek

A kormány és a KNDP szerint a családoknak. Az üzletekben dolgozók pedig arról panaszkodnak, hogy így elmarad az a pótlék amit eddig kaptak a vasárnapi munkáért, és attól is félnek, hogy kirúgják őket. A kazincbarcikai üzletekben dolgozók is tartanak a márciusban bevezetendő intézkedésektől, aminek ráadásul a vásárlók sem örülnek.

Kinek jó a boltok vasárnapi zárva tartása?
Kinek

A kormány és a KNDP szerint a családoknak. Az üzletekben dolgozók pedig arról panaszkodnak, hogy így elmarad az a pótlék amit eddig kaptak a vasárnapi munkáért, és attól is félnek, hogy kirúgják őket. A kazincbarcikai üzletekben dolgozók is tartanak a márciusban bevezetendő intézkedésektől, aminek ráadásul a vásárlók sem örülnek.

A család nem egy fontos dolog, hanem a legfontosabb!
A

Nemrég volt, hogy az O Pont • ONLINE olvasói szinte egyöntetűen a családra szavaztak arra a kérdésre, hogy „Önnek melyik a legfontosabb?”.

Az egyenlő esélyek jegyében
Az

Úgy gondolom, hogy az esélyegyenlőség kérdése mellett senki nem mehet el csak úgy, hiszen számos területen nyilvánvaló jelei vannak a problémának.

Hírcsokor

Kiegészült a felsőoktatási felvételi
hirCim

Elérhető a felsőoktatási felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítése, a felvételi kérelmeket február 15-ig lehet benyújtani.

Tucatnyi civil halt meg egy támadásban Donyeckben
hirCim

Legkevesebb 12 civil halt meg pénteken különböző tüzérségi támadásokban a kelet-ukrajnai Donyeckben szeparatista közlések, illetve hírügyn …

Kazincbarcikai óvodáé a legszebb virágoskertet
hirCim

Díjazták a megye legszebb virágoskertet kialakító óvodákat. Csütörtökön tartották a „Kertész leszek...” elnevezésű környezet- egészségügyi …

Még több újdonság a Szalézi menzáján
hirCim

A tavalyi év eredményességét folytatva januárban több újdonsággal találkozhattak a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban étkező …

Kazincbarcikai lopás ügyében várják tanúk jelentkezését
hirCim

A rendőrség egy Kazincbarcikán történt lopás kísérlet ügyében várja tanúk jelentkezését.

Új adót talált ki a kormány
hirCim

Termékdíjat vetett ki a kormány a kazánokra. De vajon ki fogja megfizetni az új terhet?

Végső búcsú Buzánszky Jenőtől
hirCim

Végső búcsút vettek pénteken Buzánszky Jenőtől, az Aranycsapat utolsóként elhunyt játékosától, aki január 11-én, nyolcvankilenc évesen táv …

Tragikus élete lett Magyarország első valóságshow-győztesének
hirCim

Súlyos pszichés betegsége miatt élete végéig kórházban maradhat az első magyarországi Big Brother győztese, Éva.

Tovább drágulhatnak az új autók
hirCim

gyenge forint miatt már több autómárka emelte árait, és további drágulás is elképzelhető, a használt autók eladásában pedig „kreatív” mego …

Ezért fájnak az izmaink influenzafertőzésnél
hirCim

Nem magától az influenza-vírustól érezzük rosszul magunkat, a saját szervezetünk termel egy olyan anyagot, amely miatt az ember úgy érzi, …

Bocuse d’Or: Norvég győzelem, Magyarország a 13. helyen
hirCim

Orjan Johannessen norvég séf nyerte meg szerdán a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjét a franciaországi Lyonban, ahol a magyar induló, …

Bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár
hirCim

Három tétellel bővítette a Hungarikumok Gyűjteményét és 9 tétellel a Magyar Értéktárat a Hungarikum Bizottság - közölte Fazekas Sándor föl …

Napsütést hozhat a japán öregek életébe a mohó robotcsecsemő
hirCim

Életcélt adhat egyedül élő öregeknek egy új robotcsecsemő Japánban, ahol világon a legtovább élnek az emberek.

Hét képe

Most

Most repül a kismadár...
Küldés képeslapként - Archívum

Játék

Melyik Windows támogatása szűnt meg 2014-ben?

Nyeremény: Informatikai ajándékcsomag

a játék támogatója:
Humán Kft.

Magazin ajánlat

Olvassa itt a Szuperinfót!

2015.01.30.

További lapszámok

Sajószentpéteri Krónika
Sajószentpéteri

„Van még tennivalónk” – Interjú dr. Faragó Péterrel, Reflektorfényben a szépkorúak – Az időseket ünnepelték Sajószentpéteren, Hétköznapi történet – Beszélgetés egy négygyermekes édesanyával, Portré: Fucskó Róbertné, Körkérdés – Ön 2015-ben milyen műsorokat látna szívesen a Sajó TV csatornáján?, Önkormányzati választás 2014., A tanítás volt az élete – Eltávozott Lojek Lászlóné

További lapszámok

Településajánló

Csokvaomány


irányítószám: 3647