Nő a szegénység Magyarországon

Jegyzetek

2012.11.10. - 09:03

A magyar népesség jelentős hányada úgy érzi, rosszul él. A szegénység mérésével foglalkozó statisztikák lakosság 22 százaléka súlyos anyagi nélkülözést élt meg. Egyre többen szorulnak a hajléktalan ellátásra is amit jól mutat, hogy kazincbarcikai ellátó rendszer is bővített kapacsatással üzemel.

ossza meg másokkal:
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Küldje el e-mailben

Nő a szegénység MagyarországonEurostat idén februárban közzétett adatai szerint a 4. helyen álltunk az Európai Unió országainak anyagi szegénység szerinti rangsorában, előttünk csak Lettország, Románia és az EU legszegényebb államának számító Bulgária foglalt helyet.

A statisztikai adatok alakulása, összefügg az ország gazdasági helyzetével, az egy főre jutó GDP vagy a gazdaságok versenyképessége szerint elfoglalt helyezések erősen korrelálnak a szegénységi arányokkal.

A magyarországi 22 százalékos arány magas, nemcsak hétköznapi, emberi értelemben, hanem közgazdasági, szakmai nézőpontból is. Mintha e tekintetben is kiiratkoztunk volna Közép-Európából, hiszen a velünk lényegében azonos gazdasági fejlettségű Lengyelországban „csupán” a népesség 14 százaléka szembesül a hétköznapokon komoly anyagi nélkülözéssel. A sokat bírált Szlovákiában ennél is kisebb a súlyos anyagi szegénységben élők hányada, Csehország mutatója pedig közelíti a nyugat-európai átlagot.

A szegények aránya erősen függ attól, hogy adott fejlettségi szinten mekkora a foglalkoztatás. Márpedig az alacsony foglalkoztatottság a magyar gazdaságfejlődés egyik alapvető problémája. Ezek után nem kell meglepődnünk a magas számokon. Ebben a sokat szidott szociálpolitikai rendszerünknek is lehet szerepe – legalábbis a kialakult jövedelmi egyenlőtlenségeket európai összevetésben eddig viszonylag jó hatékonysággal csillapították a magyar szociálpolitikai beavatkozások.

A magyar gazdasági szereplők ugyanis ma extrém mértékben bizalmatlanok, bizonytalanok. A lakosság fogyasztása, a vállalkozások beruházási aktivitása és ezekkel összefüggésben a pénzintézetek hitelezési tevékenysége jelenleg rendkívül visszafogott, ráadásul a pesszimista várakozások is a fellendülés gátját képezik. A negatív bizalmi környezetben a kényszerű béremelések is könnyen visszafelé sülnek el, az elvárt béremelést ismét csak a foglalkoztatás csökkentése árán tudják kigazdálkodni a hazai vállalatok.

Az munkahellyel rendelkezők jelentős része, is csak éppenséggel kijön a fizetéséből, vagy lassan eladósodnak. A munkahely elvesztése pedig (új munkahelyek híján) kilátástalanságba viszi a családokat, aminek a vége a lakás, otthon elvesztése is lehet. A folyamatot felgyorsítja az egyre emelkedő rezsiköltségek is.

A közelgő tél és a hideg már most jelentkezik a hajléktalan ellátásban. Kazincbarcikán mind a nappali melegedő mind pedig az éjjeli menedékhely maximális kihasználtságon működik. Évről évre többen veszik igénybe, már most több mint százan látogatják az intézményt.

A hajléktalanellátásban a pénzszűke okozza a legnagyobb gondot, mivel a krízisidőszak finanszírozására vonatkozó pályázatok még nem kerültek kiírásra. Az anyagi nehézségek ellenére felkészültek a krízisidőszakra, igyekeznek mindenkit bevinni, akit viszont nem tudnak, azt folyamatosan figyelemmel tartják. - nyilatkozta a kazincbarcikai intézmény vezetője.

A szegénységből kivezető út csak lassú és többlépcsős folyamat lehet. Először meg kell törnünk a negatív várakozásokat, le kell dolgoznunk az EU-ban és ezen belül a közép-európai térségben kiugró bizalmatlansági felárunkat, nemcsak a nemzetközi pénzpiacok, de a hazai gazdasági szereplők felé is. Ha ezt elérjük, akkor majd vélhetően nálunk is jobban működik az Európa-szerte alapvetően érvényes összefüggés a bérek és a termelékenység között. Ekkor adott bérszint mellett lényegesen magasabb foglalkoztatás érhető el, ami végre elvezethet a súlyosan nélkülöző szegények arányának csökkenéséhez is.

Az én hétköznapi hősöm
Az

Olyan sokat olvasni hétköznapi hősökről, akik hősök azért, mert tesznek valami jót a köz javára, közben elfeledkezünk olyan emberekről, akik nap, mint nap hősként küzdenek meg minden nappal.

Jótékonysági Ambrózia bál, immár ötödik alkalommal
Jótékonysági

„Megint itt járt a Mikulás?” - kérdezték a kazincbarcikai gyerekek a sok ajándék láttán...

Ingyenes készpénzfelvétel?
Ingyenes

2013. december 17-én elmentem az OTP helyi fiókjába, hogy nyilatkozzam a törvény biztosította ingyenes készpénzfelvételről...

Újra borzolja kedélyeket a költségmegosztás
Újra

Az elmúlt hetek időjárása illetve az a tény, hogy közeledik a tél a fűtés beindulást is jelenti. Érkeznek az éves távhő-elszámoló számlák. Évről-évre hallani, hogy a panelprogramos társasházakban bevezetett költségmegosztásos elszámolás valahogy nem igazságos. A probléma ismételten jelentkezik a kazincbarcikai felújított társashazáknál is.

Hírcsokor

Három hónap alatt újult meg az alsóházi terem
hirCim

Restauráltak, átalakítottak, felújítottak a Parlament alsóházi üléstermében.

Negyven csecsemő holttestére bukkantak egy riói kórházban
hirCim

Olyan gyermekek holttestéről van szó, akik születésükkor vagy röviddel azután ezen az egyetemi klinikán haltak meg, és szüleik otthag …

Még nem áll le a kazincbarcikai távfűtés
hirCim

A tervek szerint a héten nem áll le a távfűtés a kazincbarcikai lakásokban – adta hírül a Barcika Szolg Kft.

Tanyi Tibor Bibu bizonyult a legnépszerűbbnek
hirCim

Lezárult az O Pont • ONLINE március közepén indított fodrász- szimpátia versenye, ahol Kazincbarcika és környéke legnépszerűbb fodrászát ke …

Nekidőltek az illegális cigarettának
hirCim

A mikrobusz ülésének háttámlájába rejtve próbált meg Szlovákiából Portugáliába szállítani több száz doboz különböző márkájú magyar adójegy …

Tűztől és a betöréstől félnek a tulajok
hirCim

Az Aegon Magyarország 18 ezer fős vizsgálata alapján a megkérdezett lakástulajdonosok 86 százaléka élt már át lakáskárt, a tűztől és a bet …

A hatodik helyre volt elég a Vegyész teljesítménye
hirCim

Három szettben maradt alul Dágon a kazincbarcikai Vegyész RC a férfi röplabda NB I helyosztójának utolsó összecsapásán.

A 80 éves, táncoló nagyi az új szenzáció
hirCim

A zsűri szája tátva maradt, nem hittek a szemüknek. A Britains Got Talent legújabb nagy felfedezése az elképesztő energiával táncoló nagyi …

Fokozott sebességellenőrzés Borsodban!
hirCim

Három napos akció során a sebességhatárok betartását ellenőrzi a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.

Üzembe helyezik a világ első marihuánaautomatáját Coloradóban
hirCim

A marihuánaautomaták kizárólag orvosi célokra használhatóak, ezt a készüléket is egy gyógyszertárban állítják fel. Három hónapja legalizál …

25 ezer a legolcsóbb menü
hirCim

Méregdrága luxusétterem nyílt a budapesti Andrássy úti luxusáruház tetején lévő csúcsétteremben.

Mégsem hozott világvégét a Vérhold
hirCim

A különleges égi jelenség és az apokalipszis miatt aggódók fellégezhetnek: túléltük.

Meghosszabbították az Windows XP támogatását
hirCim

A Gemius készített egy infografikát, amiben megmutatja, hogy mely országokban mekkora a Windows termékek használati aránya. Ebből kiderült …

Hirdetés

Hirdetés

Cha Cha Cha

Hét képe

Húsvéti

Húsvéti tojások...
Küldés képeslapként - Archívum

Fodrászverseny

Játék

A HBH Bajor Sörház sörfőzdéjében, kb. egy éve milyen rekordot állítottak fel?

Nyeremény: Két fő részére ingyenes belépő az április 26-ai HBH sörvacsorára.

a játék támogatója:

Magazin ajánlat

Sajószentpéteri Krónika
Sajószentpéteri

„Az idén is fegyelmezett gazdálkodást folytatunk” – Interjú dr. Faragó Péterrel, Címlapsztori – Háromszor választunk 2014-ben, Majdnem 100. nőnap – Rendhagyó köszöntő, Portré: Szabó Alex Dezső, Körkérdés – Mi a véleménye arról, hogy a határon túl élők is részt vehetnek az országgyűlési választáson?, Egy beszélgetés margójára – Népművelő Kiskáté, avagy célok és lehetőségek a közművelődésben.

Sajószentpéteri Krónika

Településajánló

Berente


irányítószám: 3704