Nő a szegénység Magyarországon

Jegyzetek

2012.11.10. - 09:03

A magyar népesség jelentős hányada úgy érzi, rosszul él. A szegénység mérésével foglalkozó statisztikák lakosság 22 százaléka súlyos anyagi nélkülözést élt meg. Egyre többen szorulnak a hajléktalan ellátásra is amit jól mutat, hogy kazincbarcikai ellátó rendszer is bővített kapacsatással üzemel.

ossza meg másokkal:
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Küldje el e-mailben

Nő a szegénység MagyarországonEurostat idén februárban közzétett adatai szerint a 4. helyen álltunk az Európai Unió országainak anyagi szegénység szerinti rangsorában, előttünk csak Lettország, Románia és az EU legszegényebb államának számító Bulgária foglalt helyet.

A statisztikai adatok alakulása, összefügg az ország gazdasági helyzetével, az egy főre jutó GDP vagy a gazdaságok versenyképessége szerint elfoglalt helyezések erősen korrelálnak a szegénységi arányokkal.

A magyarországi 22 százalékos arány magas, nemcsak hétköznapi, emberi értelemben, hanem közgazdasági, szakmai nézőpontból is. Mintha e tekintetben is kiiratkoztunk volna Közép-Európából, hiszen a velünk lényegében azonos gazdasági fejlettségű Lengyelországban „csupán” a népesség 14 százaléka szembesül a hétköznapokon komoly anyagi nélkülözéssel. A sokat bírált Szlovákiában ennél is kisebb a súlyos anyagi szegénységben élők hányada, Csehország mutatója pedig közelíti a nyugat-európai átlagot.

A szegények aránya erősen függ attól, hogy adott fejlettségi szinten mekkora a foglalkoztatás. Márpedig az alacsony foglalkoztatottság a magyar gazdaságfejlődés egyik alapvető problémája. Ezek után nem kell meglepődnünk a magas számokon. Ebben a sokat szidott szociálpolitikai rendszerünknek is lehet szerepe – legalábbis a kialakult jövedelmi egyenlőtlenségeket európai összevetésben eddig viszonylag jó hatékonysággal csillapították a magyar szociálpolitikai beavatkozások.

A magyar gazdasági szereplők ugyanis ma extrém mértékben bizalmatlanok, bizonytalanok. A lakosság fogyasztása, a vállalkozások beruházási aktivitása és ezekkel összefüggésben a pénzintézetek hitelezési tevékenysége jelenleg rendkívül visszafogott, ráadásul a pesszimista várakozások is a fellendülés gátját képezik. A negatív bizalmi környezetben a kényszerű béremelések is könnyen visszafelé sülnek el, az elvárt béremelést ismét csak a foglalkoztatás csökkentése árán tudják kigazdálkodni a hazai vállalatok.

Az munkahellyel rendelkezők jelentős része, is csak éppenséggel kijön a fizetéséből, vagy lassan eladósodnak. A munkahely elvesztése pedig (új munkahelyek híján) kilátástalanságba viszi a családokat, aminek a vége a lakás, otthon elvesztése is lehet. A folyamatot felgyorsítja az egyre emelkedő rezsiköltségek is.

A közelgő tél és a hideg már most jelentkezik a hajléktalan ellátásban. Kazincbarcikán mind a nappali melegedő mind pedig az éjjeli menedékhely maximális kihasználtságon működik. Évről évre többen veszik igénybe, már most több mint százan látogatják az intézményt.

A hajléktalanellátásban a pénzszűke okozza a legnagyobb gondot, mivel a krízisidőszak finanszírozására vonatkozó pályázatok még nem kerültek kiírásra. Az anyagi nehézségek ellenére felkészültek a krízisidőszakra, igyekeznek mindenkit bevinni, akit viszont nem tudnak, azt folyamatosan figyelemmel tartják. - nyilatkozta a kazincbarcikai intézmény vezetője.

A szegénységből kivezető út csak lassú és többlépcsős folyamat lehet. Először meg kell törnünk a negatív várakozásokat, le kell dolgoznunk az EU-ban és ezen belül a közép-európai térségben kiugró bizalmatlansági felárunkat, nemcsak a nemzetközi pénzpiacok, de a hazai gazdasági szereplők felé is. Ha ezt elérjük, akkor majd vélhetően nálunk is jobban működik az Európa-szerte alapvetően érvényes összefüggés a bérek és a termelékenység között. Ekkor adott bérszint mellett lényegesen magasabb foglalkoztatás érhető el, ami végre elvezethet a súlyosan nélkülöző szegények arányának csökkenéséhez is.

Az idő szeme (könyvajánló)
Az

Arthur C. Clarke és Stephen Baxter regényben (Time's Eye) rejtélyes idegen lények figyelik furcsa szerkezeteikkel, lebegő Szemek sokaságával a Földet.

Emlékezés Schmied Ottó tanár úrra
Emlékezés

Hosszan tartó betegség után Schmied Ottó tanár úr egy éve, 2014. február 21-én hunyt el.

Kinek jó a boltok vasárnapi zárva tartása?
Kinek

A kormány és a KNDP szerint a családoknak. Az üzletekben dolgozók pedig arról panaszkodnak, hogy így elmarad az a pótlék amit eddig kaptak a vasárnapi munkáért, és attól is félnek, hogy kirúgják őket. A kazincbarcikai üzletekben dolgozók is tartanak a márciusban bevezetendő intézkedésektől, aminek ráadásul a vásárlók sem örülnek.

A család nem egy fontos dolog, hanem a legfontosabb!
A

Nemrég volt, hogy az O Pont • ONLINE olvasói szinte egyöntetűen a családra szavaztak arra a kérdésre, hogy „Önnek melyik a legfontosabb?”.

Hírcsokor

90 kilométer/óránál is erősebben fúj majd helyenként a szél
hirCim

Szinte az egész országban lehet számítani erős szélre: kilenc megyére és a fővárosra szerdára is narancssárga, vagyis másodfokú, nyolc meg …

A magyar-kazah együttműködés elmélyítését szorgalmazta Orbán Viktor Asztanában
hirCim

Mivel Kazahsztán a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdaságú országa, és Közép-Európa növekedése is jelentős, erősíteni kell a magyar-ka …

Hogy ne legyen zsákutca!
hirCim

A nagysikerű kazincbarcikai bemutató után Sajószentpéteren folytatódott a drogprevenciós rendezvénysorozat.

Árpádos siker a Langwest országos versenyén
hirCim

A Langwest Nyelvi Központ az idei tanévben is megrendezte országos tehetségkutató tanulmányi versenyét idegen nyelvekbő általános- és közé …

Azonnal elfogott telefontolvaj
hirCim

Vádemelési javaslattal élt a kazincbarcikai rendőrség azzal a fiatalkorú fiúval szemben, aki a városban mobiltelefont lopott.

Nem drágul a tojás a húsvéti időszakban
hirCim

A tojás fogyasztói ára a múlt évihez képest 4-5 százalékkal nőtt, a húsvéti időszakban azonban az áruházláncok folyamatos akciózása miatt …

Sport, foci, és az újságírás
hirCim

Különleges „sport" délután volt kedden a kazincbarcikai Újkazinci Programszigeten, ahol Mező László sport újságíró, író, szerkesztő mutatk …

Friderikusz újra showman lesz
hirCim

Az ikonikus tévés a hírek szerint új show-ról tárgyal a TV2-vel. Meglepő a hír, mivel Fridi nem éppen barátsággal távozott a Róna utcából.

Gumit cserélni kevés
hirCim

A gépkocsink évszaknak megfelelő felkészítése nem csak a tél közeledtével fontos.

Késik a csecsemők kötelező védőoltása
hirCim

A gyártó nem tudja határidőre szállítani a csecsemők kötelező ötkomponensű védőoltását, közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH). …

A vörösbor hatása egyenlő az edzéssel
hirCim

Tudósok kimutatták, hogy egy pohár vörösbor elfogyasztásával egyórányi konditermi edzést lehet kiváltani.

Új üstököst fedeztek fel lengyel amatőr csillagászok
hirCim

Új üstököst fedeztek fel lengyel amatőr csillagászok a Naprendszerben, a C/2015 F2 – Polonia elnevezésű égitest a negyedik olyan üstökös a …

Minden iskolában szupergyors internet lesz 2016 végére!
hirCim

Az infokommunikációs szektor fejlesztése hozzájárulhat az életminőség javításához, az esélyegyenlőség megteremtéséhez, a tudományos ismere …

Hirdetés

Alarm Elektronika

Hét képe

Disznóság...

Disznóság...
Küldés képeslapként - Archívum

Játék

Melyik Windows támogatása szűnt meg 2014-ben?

Nyeremény: Informatikai ajándékcsomag

a játék támogatója:
Humán Kft.

Magazin ajánlat

Olvassa itt a Szuperinfót!

2015.03.27.

További lapszámok

Sajószentpéteri Krónika
Sajószentpéteri

Címlapsztori – Farsangolt a város, Éljenek a márciusi ifjak – Gondolatok egy ünnepség kapcsán, „Isten és az emberek előtti felelősségem tudatában döntöttem” – Beszélgetés dr. Orosz Atanázzal, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspökéval, Ki marad fenn a hálón? – A segélyezési rendszer változásai, Bemutatjuk: Jármi Zoltán görög katolikus parókus, Körkérdés – Egyetért-e Ön a közmeghallgatás felszólalóival, akik szerint az önkormányzatnak álattenyésztéssel kellene foglalkoznia, illetve a közétkeztetési kft.-nek a kistermelők különböző minőségű alapanyagait kilónként felvásárolnia?, Sport – Karatékák Sajószentpéteren

További lapszámok

Településajánló

Alacska


irányítószám: 3779