- Írások - Nő a szegénység Magyarországon

Nő a szegénység Magyarországon

Jegyzetek

2012.11.10. - 09:03

A magyar népesség jelentős hányada úgy érzi, rosszul él. A szegénység mérésével foglalkozó statisztikák lakosság 22 százaléka súlyos anyagi nélkülözést élt meg. Egyre többen szorulnak a hajléktalan ellátásra is amit jól mutat, hogy kazincbarcikai ellátó rendszer is bővített kapacsatással üzemel.

ossza meg másokkal:
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Küldje el e-mailben

Nő a szegénység MagyarországonEurostat idén februárban közzétett adatai szerint a 4. helyen álltunk az Európai Unió országainak anyagi szegénység szerinti rangsorában, előttünk csak Lettország, Románia és az EU legszegényebb államának számító Bulgária foglalt helyet.

A statisztikai adatok alakulása, összefügg az ország gazdasági helyzetével, az egy főre jutó GDP vagy a gazdaságok versenyképessége szerint elfoglalt helyezések erősen korrelálnak a szegénységi arányokkal.

A magyarországi 22 százalékos arány magas, nemcsak hétköznapi, emberi értelemben, hanem közgazdasági, szakmai nézőpontból is. Mintha e tekintetben is kiiratkoztunk volna Közép-Európából, hiszen a velünk lényegében azonos gazdasági fejlettségű Lengyelországban „csupán” a népesség 14 százaléka szembesül a hétköznapokon komoly anyagi nélkülözéssel. A sokat bírált Szlovákiában ennél is kisebb a súlyos anyagi szegénységben élők hányada, Csehország mutatója pedig közelíti a nyugat-európai átlagot.

A szegények aránya erősen függ attól, hogy adott fejlettségi szinten mekkora a foglalkoztatás. Márpedig az alacsony foglalkoztatottság a magyar gazdaságfejlődés egyik alapvető problémája. Ezek után nem kell meglepődnünk a magas számokon. Ebben a sokat szidott szociálpolitikai rendszerünknek is lehet szerepe – legalábbis a kialakult jövedelmi egyenlőtlenségeket európai összevetésben eddig viszonylag jó hatékonysággal csillapították a magyar szociálpolitikai beavatkozások.

A magyar gazdasági szereplők ugyanis ma extrém mértékben bizalmatlanok, bizonytalanok. A lakosság fogyasztása, a vállalkozások beruházási aktivitása és ezekkel összefüggésben a pénzintézetek hitelezési tevékenysége jelenleg rendkívül visszafogott, ráadásul a pesszimista várakozások is a fellendülés gátját képezik. A negatív bizalmi környezetben a kényszerű béremelések is könnyen visszafelé sülnek el, az elvárt béremelést ismét csak a foglalkoztatás csökkentése árán tudják kigazdálkodni a hazai vállalatok.

Az munkahellyel rendelkezők jelentős része, is csak éppenséggel kijön a fizetéséből, vagy lassan eladósodnak. A munkahely elvesztése pedig (új munkahelyek híján) kilátástalanságba viszi a családokat, aminek a vége a lakás, otthon elvesztése is lehet. A folyamatot felgyorsítja az egyre emelkedő rezsiköltségek is.

A közelgő tél és a hideg már most jelentkezik a hajléktalan ellátásban. Kazincbarcikán mind a nappali melegedő mind pedig az éjjeli menedékhely maximális kihasználtságon működik. Évről évre többen veszik igénybe, már most több mint százan látogatják az intézményt.

A hajléktalanellátásban a pénzszűke okozza a legnagyobb gondot, mivel a krízisidőszak finanszírozására vonatkozó pályázatok még nem kerültek kiírásra. Az anyagi nehézségek ellenére felkészültek a krízisidőszakra, igyekeznek mindenkit bevinni, akit viszont nem tudnak, azt folyamatosan figyelemmel tartják. - nyilatkozta a kazincbarcikai intézmény vezetője.

A szegénységből kivezető út csak lassú és többlépcsős folyamat lehet. Először meg kell törnünk a negatív várakozásokat, le kell dolgoznunk az EU-ban és ezen belül a közép-európai térségben kiugró bizalmatlansági felárunkat, nemcsak a nemzetközi pénzpiacok, de a hazai gazdasági szereplők felé is. Ha ezt elérjük, akkor majd vélhetően nálunk is jobban működik az Európa-szerte alapvetően érvényes összefüggés a bérek és a termelékenység között. Ekkor adott bérszint mellett lényegesen magasabb foglalkoztatás érhető el, ami végre elvezethet a súlyosan nélkülöző szegények arányának csökkenéséhez is.

A család nem egy fontos dolog, hanem a legfontosabb!
A

Nemrég volt, hogy az O Pont • ONLINE olvasói szinte egyöntetűen a családra szavaztak arra a kérdésre, hogy „Önnek melyik a legfontosabb?”.

Az egyenlő esélyek jegyében
Az

Úgy gondolom, hogy az esélyegyenlőség kérdése mellett senki nem mehet el csak úgy, hiszen számos területen nyilvánvaló jelei vannak a problémának.

Európa bajnok az iskolapadban
Európa

Mindig gondot jelent az iskolavezetés és a diákönkormányzat számára ballagás előtt, hogy az végzős tanulók közül ki milyen jutalomban részesüljön. Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy jól választottak a döntéshozók, amikor az elmúlt tanévben Spéth Norbertet terjesztették elő a Kazincbarcika polgármesteri dicséretére.

Haza látogat egy volt lokálpatrióta
Haza

Az Újkazinci Baráti Kör 2014. november 4-én Takács István, Kazincbarcika volt tanácselnökének, aki 20 évig állt a város élén, halálának 10. évfordulóján mini emlékkiállítással emlékezik életútjára, pályájának a városhoz kapcsolódó fontos időszakaira, dokumentumok, tárgyak, fotók, díjak, elismerések bemutatásával. Barcika média történelme és Takács István emlékkiállítás címmel.

Hírcsokor

Ködre és ónos esőre figyelmeztetnek
hirCim

Az ország középső területein az ónos eső veszélye miatt, több déli megyében pedig a sűrű köd miatt adott ki figyelmeztetést csütörtökre a …

Halálra égett egy magyar kamionos a cseh autópályán
hirCim

A magyar kamionos műszaki hiba miatt állt meg. Egy görög teherautós elütötte, a vétkes elmenekült a helyszínről.

Összefogás az óvodások karácsonyáért
hirCim

Több, mint 120 kazincbarcikai óvodásnak teljesült szerdán a karácsonyi álma, azon a jótékonysági délutánon, amit a Művelődési Központ szín …

Fedél nélkül karácsonykor
hirCim

Tartós élelmiszer-adományokkal segítették a kazincbarcikai hajléktalan szálló lakóit a Vöröskereszt és a Surányi Endre Gimnázium, Szakképző …

Újabb csalók házalnak a Tigáz embereként
hirCim

Újabb csalók jelentek meg a TIGÁZ-DSO Kft. ellátási területén. Novemberben szénmonoxid-riasztó készülékeket próbáltak értékesíteni, most p …

A Tesco vasárnap is nyitva tart
hirCim

A vasárnapi boltzár ellenére elérhetők lesznek a Tesco termékei is, csak másként. Az online kereskedelemre ugyanis nem vonatkozik a kormán …

Kritikus Buzánszky Jenő állapota
hirCim

Az Aranycsapat legendás labdarúgója pénteken került kórházba.

Több gyereket megevett a világ legidősebb krokodilja
hirCim

Az 1903-ban Botswanában foglyul ejtett hüllő valódi rém, mégis tortával és lufival ünnepelték egy del-afrikai állatkerben.

Több ezer Suzukit hívnak vissza a légzsák, illetve a motor lehetséges meghibásodása miatt
hirCim

Több ezer Suzukit hívnak vissza a légzsák, illetve a motor lehetséges meghibásodása miatt - erősítette meg az Origo értesülését az MTI-nek …

Hideg ujjak és lábujjak
hirCim

Az ujjaim és a lábujjaim mindig hidegek, még akkor is, amikor nagyon meleg van kint.

Már a fűszerpaprika sem a régi!
hirCim

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint 46-féle, hazai boltokban kapható fűszerpaprika őrleményből 11-nél találtak kif …

Megvan, hogyan lélegezhetünk a Marson
hirCim

Ausztrál egyetemisták a Mars One kezdeményezés versenyének keretében olyan technológiát terveztek, amely képes lehet lélegezhető levegőt e …

Két frissítést is visszavont a Microsoft
hirCim

Két problémás frissítést is visszavont a decemberi patch kedd után a Microsoft. A gyökértanúsítványok frissítése és az Exchange Server jav …

Hét képe

Én

Én akkor is pingvin vagyok...
Küldés képeslapként - Archívum

Játék

Melyik Windows támogatása szűnt meg 2014-ben?

Nyeremény: Informatikai ajándékcsomag

a játék támogatója:
Humán Kft.

Magazin ajánlat

Olvassa itt a Szuperinfót!

2014.12.19.

További lapszámok

Sajószentpéteri Krónika
Sajószentpéteri

Beszámoló a polgármester 2010-2014. évi munkájáról, Portré: Demjén Béláné, Célegyenesben – Csipkerózsika-álmából ébred az egykori Sajószentpéteri, Önkormányzati választás 2014., Egészségpercek – Védőoltással a betegség ellen

További lapszámok

Településajánló

Serényfalva


irányítószám: 3729